Somnolența în timpul zilei: de ce vrei să dormi după amiază?

Unii cred, că somnul de zi după mâncare este o trăsătură aristocratică, însă noi știm, că treaba nu este în originea nobilă.

Te simți somnoros în timpul zilei, cu toate că ai dormit 7-8 ore? Motivul pentru această condiție poate fi dieta ta. Dacă masa ta de prânz conține multe grăsimi, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință australieni, poți să te simți somnoros deja după amiază.

Rezultatele studiului sunt următoarele: oamenii care au mâncat în total 135 grame de grăsimi pe zi, au fost cu 78% mai somnoroși, decât subiecții, care au consumat de două ori mai puțină grăsime. Pentru a înțelege cât prezintă 135 de grame, în produse alimentare, iată un exemplu al unui astfel de lacom: micul dejun – omletă cu cârnați și sandwich cu brânză, gustare – cheeseburger cu șuncă și cartofi, masa de prânz – salată din pui cu parmezan, ceai cu negrese pentru desert.

Dacă vei urma un astfel de regim alimentar pentru o lungă perioadă de timp, intestinele tale vor începe să producă neurohormon, care face creierul tău să lucreze mai lent. Iată ce te frânează după amiază. Cea mai mare parte din aceste grăsimi poate rămâne în organism până la ziua următoare și provoca somnolență după încă o zi, însă dintr-un alt motiv.

Atunci când mănânci o mulțime de grăsimi, atunci când aceste alimente sunt procesate încet și dureros în stomac, sepot întâmpla niște episoade scurte de apnee (oprirea completă a fluxului respirator nazo-bucal timp de câteva secunde, de aproximativ 20 de ori în timpul somnului), care nu te lasă să-ți împlinești somnul. Acest lucru este confirmat și de oamenii de știință: oamenii, care au consumat 135 grame de grăsimi pe zi, au fost mai predispuși la apnee.

În afară de acestea, unele grăsimi infuențează starea de somnolență mai mult decât altele. Probabil, ai ghicit despre ce merge vorba: despre grăsimile trans și grăsimile saturate. Dacă dormi strict după orarul tău de somn și totuși te simți somnoros în timpul zilei, este timpul pentru a reduce cantitatea de grăsime din regimul tău alimentar în general și a grăsimilor dăunătoare în special. Încearcă să le înlocuiești cu Omega-3 și grăsimi mononesaturate, care se găsesc în uleiul de măsline și peștele roșu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>