Oamenii somnoroși sunt periculoși pentru societate

Experții din SUA au ajuns la concluzia, că un somn sănătos și împlinit este extrem de important nu numai pentru fiecare om aparte, ci și pentru societate în întregime: persoanele, care au o lipsă cronică de somn, reprezintă adesea un pericol pentru societate. 

Oamenii de știință americani de la Universitatea din Utah au efectuat un studiu, pentru participarea la care au fost invitați 839 de voluntari. Toți subiecții au fost împărțiți în două grupuri. Prima parte a participanților experimentului, pentru o anumită perioadă de timp, au dormit nu mai mult de șase ore pe zi, în timp ce a doua parte, au lăsat pentru somn o perioadă încă mai mică de timp.

La sfârșitul experimentului, fiecare subiect a fost examinat cu ajutorul unui scaner. După cum s-a dovedit apoi, în ambele grupuri au existat oameni, care păreau energici numai extern: în timp ce creierul lor, de fapt, era într-o stare de dormitare. Potrivit experților, oamenii somnoroși pot arăta de multe ori absolut adecvați, chiar și atunci când creierul lor este parțial cufundat în somn. Iar aceasta, la rândul său, poate duce la niște situații foarte neprevăzute.

Oamenii de știință susțin, că o persoană, care doarme întotdeauna suficient, la începutul odihnei se cufundă în faza de dormitare, care se transformă treptat într-o fază de somn profund. În timp ce la persoanele cu o insuficiență cronică de somn totul este diferit: aceștia se scufundă direct într-un somn profund, ocolind starea pregătitoare, când persoana este pe jumătate trează. Persoanele, care nu obțin un somn suficient în mod constant, au o înrăutățire semnificativă a reacțiilor. Astfel de oameni deseori își pierd, parțial sau complet, puterea de concentrare și chiar pot adormi, iar aceasta se poate întâmpla deseori destul de neașteptat. O astfel de stare necontrolată reprezintă adesea o amenințare la adresa securității celor din jur, mai ales, în cazul în care o persoană cu o lipsă cronică de somn conduce un vehicul.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>